”Det var et stort mål for mig at komme tilbage på arbejde og til en normal hverdag”
Da Pierre kom ud for en alvorlig arbejdsulykke, blev det starten på en hård kamp, hvor vejen tilbage til arbejdet syntes uendelig lang. Men takket være et specialiseret genoptræningsforløb er han nu tilbage på fuld tid.

 

”Jeg kan ikke helt forklare, hvorfor det gik galt, for jeg har gjort det tusind gange før. Men den dag, der gik det altså galt.”

Den 61-årige kranfører Pierre Andre Nielsen pådrog sig en hjernerystelse, tre brud på lænderyggen, flere trykket ribben, en overrevet lårmuskel og andre svære skader, da han kom ud for en arbejdsulykke, hvor han faldt 1,5 meter ned på en ståltrappe og rullede videre ned på et betonrepos.

”Det var ikke nogen blød landing for at sige det mildt, og kroppen fik en ordentlig tur. Jeg mærkede med det samme, at den var helt gal, og jeg har fået fortalt, at jeg var helt hvid i ansigtet og ved at besvime af smerte flere gange,” fortæller Pierre, da vi taler med ham cirka et år efter ulykken.

Pierre blev kørt til Odense Universitetshospital, hvor han blev visiteret som traumepatient. Pierre er forsikret i If, som umiddelbart efter ulykken sørgede for, at Pierre kunne tale med en krisepsykolog, og If henviste herefter Pierre til et samarbejde med den private rehabiliteringsvirksomhed Aleca, som man samarbejder med på alvorlige skader.

”Jeg var rigtig glad for at tale med krisepsykologen. Han forklarede mig, hvorfor jeg havde reageret, som jeg gjorde, og han hjalp mig og min familie med nogle værktøjer til, hvordan vi kunne komme videre som familie alle sammen,” siger Pierre og uddyber:

”Når man har en hjernerystelse, så er det utrolig vigtigt, at man lytter til, hvornår man har brug for ro og pauser. Psykologen var god til at forklare, at jeg skulle sørge for at trække mig og tage mine pauser, inden det blev for meget, og jeg fik det rigtig skidt. Og det betyder så nogle gange, at jeg bliver nødt til at rejse mig midt i aftensmaden og lige hvile mig i 25 minutter, men det er helt naturligt, når man har haft en hjernerystelse, og alle i familien forstår min situationen. Så de samtaler jeg havde med psykologen har været en kæmpe hjælp for mig og min familie i forhold til, hvordan vi indretter hverdagen, så den fungerer bedst for os alle sammen.”

 

Skræddersyet genoptræningsplan var altafgørende

I samarbejde med en rådgiver fra Aleca blev der udarbejdet en plan for genoptræning og tilbagevenden til arbejdspladsen. Og det betød meget for Pierre og familien, at der ikke blev presset på med datoer og deadlines.

”Jeg var meget glad for, at der så tidligt i forløbet blev lagt en sammenhængende plan for, hvordan jeg skulle komme tilbage fra min ulykke. Det gav mig og min familie tryghed og ro, og jeg følte ikke noget pres. Der var respekt og forståelse for min situation, og man forsøgte ikke at forhaste processen. Det handlede om, at jeg først og fremmest skulle komme mig over mine skader bedst mulig,” siger Pierre.

Han startede sin genoptræning på Kolding Sundhedscenter seks uger efter ulykken, men efter en periode uden store fremskridt, blev Pierre tilbudt specialiseret genoptræning på Sano rehabiliteringscenter, hvor han kunne benytte en såkaldt AlterG, som er meget velegnet, når man skal træne gangfunktion, balance, kondition mv. på trods af store smerter og gener i fx fødder, knæ, hofte, ben og ryg.

”Jeg er overbevist om, at træningen med AlterG betød, at mit forløb blev meget kortere i forhold til at få bygget musklerne op igen, så jeg kunne komme til at gå normalt. For jeg mærkede ret hurtigt stor effekt og progression efter at være startet forløbet på Sano. Jeg havde ikke opnået samme effekt uden,” siger Pierre.

 

Glad for jeg ikke endte i en rullestol

Cirka et halvt år efter ulykken kunne Pierre så småt vende tilbage til sit arbejde, i første omgang på nedsat tid, 14 timer om ugen i en skånefunktion.

”Jeg kunne ikke løfte tunge ting eller holde det samme tempo som før, så det var rigtig dejligt, at jeg kunne starte op stille og roligt i mit eget tempo, og at man fulgte den plan, der var blevet lagt for mig. Det var fantastisk at møde kollegerne igen og komme tilbage til en så normal hverdag som muligt, for det var et stort mål for mig efter ulykken,” siger Pierre.

Planen er blevet fulgt hele vejen, og i april blev Pierre raskmeldt – og han er nu tilbage på fuld tid.

”Da jeg kom hjem fra sygehuset, kunne jeg godt se på det hele med omfanget af mine skader, at det ville blive en hård vej tilbage. Og selvom jeg aldrig kommer mig 100 procent over alle skaderne og skal fortsætte med at holde min træning ved lige og har brug for mine pauser og hvile, så glæder jeg mig over, at jeg lykkedes med at komme tilbage på arbejde og så tæt på en normal hverdag, som muligt, hvor jeg selv og min familie har implementeret og accepterer de hensyn, der skal tages,” siger Pierre, der er taknemmelig for den hjælp han har fået via sin forsikring i If.

Han kalder sin egen historie en succeshistorie, og han håber på og regner med, at han skal fortsætte med at arbejde, til han skal på pension.

”Kirurgen sagde til mig, at jeg skulle være glad for, at jeg ikke er endt i en rullestol, og det prøver jeg at minde mig selv om. At jeg har fuld førlighed, og at jeg, takket være min egen arbejdsindsats og den rigtige hjælp og genoptræning, kan det meste i dag. Fokus er nu på at fortsætte min træning og at have det så godt som muligt,” siger Pierre.

Loading...